piątek, 4 marca 2011

Pączki

Tłusty Czwartek nie może obyć się bez czego? Oczywiście bez pączków;) I  to w zupełnie nieprzyzwoitych ilościach;) Pocieszam się tylko tym, że taki dzień jest tylko raz w roku, bo w przeciwnym razie miałabym trudności z przejściem przez framugę w drzwiach;) Przepis na te pyszne pączki pochodzi z tej strony. Nie są trudne w wykonaniu i nawet początkujący nie powinni mieć problemów. Najlepsze są na ciepło. Na drugi dzień nieco twardnieją, ale nadal pozostają bardzo smaczne.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych lub 50 g suchych(użyłam świeżych)
  • 10-15 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5-6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny(rozpuszczonej)
  • pół laski wanilii lub cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu
  • sok i skórka z cytryny
  • sól
  • tłuszcz do smażenia(użyłam oleju)
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder do posypania lub lukier(pół szklanki cukru pudru rozprowadzić z 2-3 łyżkami gorącej wody)
 Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru(jeśli używamy świeżych), 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię(cukier waniliowy), sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki  i będzie odstawać od ręki. Ja musiałam dodać jeszcze trochę mąki, bo zbytnio się kleiło. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

Porcję ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również rozwałkować ciasto na stolnicy, mocno podsypując mąką i wycinać szklanką pączki, a potem zostawić do wyrośnięcia. Pączki nadziewałam przed smażeniem, ale można również po szprycą do dekoracji z długą końcówką.

Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Z przepisu wyszło mi 26 dużych pączków.

Smacznego;)

Brak komentarzy: