Tłusty Czwartek nie może obyć się bez czego? Oczywiście bez pączków;) I to w zupełnie nieprzyzwoitych ilościach;) Pocieszam się tylko tym, że taki dzień jest tylko raz w roku, bo w przeciwnym razie miałabym trudności z przejściem przez framugę w drzwiach;) Przepis na te pyszne pączki pochodzi z tej strony. Nie są trudne w wykonaniu i nawet początkujący nie powinni mieć problemów. Najlepsze są na ciepło. Na drugi dzień nieco twardnieją, ale nadal pozostają bardzo smaczne.
Składniki:
Porcję ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również rozwałkować ciasto na stolnicy, mocno podsypując mąką i wycinać szklanką pączki, a potem zostawić do wyrośnięcia. Pączki nadziewałam przed smażeniem, ale można również po szprycą do dekoracji z długą końcówką.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Z przepisu wyszło mi 26 dużych pączków.
Smacznego;)
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży świeżych lub 50 g suchych(użyłam świeżych)
- 10-15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5-6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny(rozpuszczonej)
- pół laski wanilii lub cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu
- sok i skórka z cytryny
- sól
- tłuszcz do smażenia(użyłam oleju)
- konfitura do nadziania
- cukier puder do posypania lub lukier(pół szklanki cukru pudru rozprowadzić z 2-3 łyżkami gorącej wody)
Porcję ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również rozwałkować ciasto na stolnicy, mocno podsypując mąką i wycinać szklanką pączki, a potem zostawić do wyrośnięcia. Pączki nadziewałam przed smażeniem, ale można również po szprycą do dekoracji z długą końcówką.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Z przepisu wyszło mi 26 dużych pączków.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz