Doro wat czyli kurczak w potrawce. Przepis znaleziony w Kulinarnym Atlasie Świata "Gazety Wyborczej". Danie to pochodzi z Etiopii i polecam je w szczególności miłośnikom ostrych akcentów na talerzu;)
Składniki:
- 3 szklanki posiekanej białej cebuli
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 kurczak(1,5 kg)(u mnie 3 nogi z kurczaka)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 8 jajek na twardo
W rondlu o grubym dnie usmażyć cebulę bez tłuszczu na brązowy kolor. Dodać masło, pieprz kajeński, paprykę, czarny pieprz i imbir. Wymieszać, wlać szklankę wody. Kurczaka pokroić na kawałki, pozostawiając kostki. Zalać go 2 szklankami wody wymieszanej z sokiem cytrynowym i odstawić na 10 minut. Następnie dokładnie osuszyć każdy kawałek, dodać do cebuli, wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. W miarę potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę. Jeśli danie jest za rzadkie można je zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Na kilka minut przed podaniem dodać do kurczaka obrane jajka i krótko podgrzewać razem. Do smaku można trochę posolić.
U mnie potrawka podana z ryżem i z surówką z marchewki z ananasem.
Życzę smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz