niedziela, 13 marca 2011

Doro wat


Doro wat czyli kurczak w potrawce. Przepis znaleziony w Kulinarnym Atlasie Świata "Gazety Wyborczej". Danie to pochodzi z Etiopii i polecam je w szczególności miłośnikom ostrych akcentów na talerzu;)

Składniki:
  • 3 szklanki posiekanej białej cebuli
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 kurczak(1,5 kg)(u mnie 3 nogi z kurczaka)
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 8 jajek na twardo

W rondlu o grubym dnie usmażyć cebulę bez tłuszczu na brązowy kolor. Dodać masło, pieprz kajeński, paprykę, czarny pieprz i imbir. Wymieszać, wlać szklankę wody. Kurczaka pokroić na kawałki, pozostawiając kostki. Zalać go 2 szklankami wody wymieszanej z sokiem cytrynowym i odstawić na 10 minut. Następnie dokładnie osuszyć każdy kawałek, dodać do cebuli, wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. W miarę potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę. Jeśli danie jest za rzadkie można je zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Na kilka minut przed podaniem dodać do kurczaka obrane jajka i krótko podgrzewać razem. Do smaku można trochę posolić.
U mnie potrawka podana z ryżem i z surówką z marchewki z ananasem.




Życzę smacznego;)

Brak komentarzy: