niedziela, 27 listopada 2011

Sernik chałwowy


Nawet jak ktoś nie przepada za chałwą, to ten sernik na pewno mu posmakuje. Chałwa jest wyczuwalna, ale w kompozycji z serem nie jest już tak strasznie słodka. Serniczek jest mięciutki,nawet po nocy spędzonej w lodówce, a przysłowiową kropką nad i jest polewa, która wieńczy całość i sprawia, że mamy ochotę na następny kawałek;) Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Składniki na spód:

  • 100 g ciastek digestive(u mnie w czekoladzie)
  • 40 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy(u mnie 24 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić go masą ciasteczkową. Odstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:
  • 80 dag sera twarogowego(u mnie całe kilowe wiaderko sera dr Oetker'a)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka(dałam 5 ze względu na zwiększoną ilość sera)
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej(w ulubionym smaku)pokruszonej na kawałeczki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser ucieramy z cukrem mikserem. Dodajemy jajka, po każdym krótko miksując. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu wsypujemy chałwę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej(na najniższej półce piekarnika stawiamy naczynie wypełnione wodą, a na wyższej półce stawiamy sernik)w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę. Najpierw studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyciągamy i studzimy do końca.

Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy sezamowej
  • 125 ml śmietany kremówki

Chałwę pokruszyć i wsypać do rondelka. Wlewamy śmietanę i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie podgrzewamy, by polewa lekko zgęstniała, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, chwilę studzimy, a następnie polewamy wystudzony sernik. Potem wkładamy do lodówki i schładzamy przez 12 godzin.




Smacznego;)


8 komentarzy:

asieja pisze...

uwielbiam i chałwę i sernik, skradłabym to ciasto!

Anonimowy pisze...

dzien dobry.fajna stronka ale fatalnie sie czyta te niebieskie litery na brazowym tle.prosze miec litosc dla kobiet w okularach z nienajlepszymi patrzalkami.
z wdziecznoscia za zmiane-nowa bywalczyni.dziekuje.milego dnia

gianasisters pisze...

poprawiłam;)specjalnie dla kobiet z nienajlepszymi patrzałkami;)dziękuję za uwagę i zapraszam do odwiedzin;)

Tyna pisze...

Pyszności. Nie szaleję za chałwą, ale na taki sernik się skuszę:)

Lovelykate pisze...

Uwielbiam chałwę, a w serniku musi smakować wybornie :)

Dusia pisze...

brzmi pysznie:) kocham chałwe:)

Arvén pisze...

Chodzi za mną ostatnio chałwowy sernik...Twój wpis tylko dopełnia przekonania, że pora go upiec ;)

Pożeracz łakoci pisze...

Jak zwykle pyszne, ale i kaloryczne ;) Dlatego następnym razem poproszę o smakołyk w wersji light :)