Te sławne wafelki zawsze kojarzyły mi się z bezpośrednią konsumpcją, ale wszystko do czasu. Na stronie Moje wypieki znalazłam ten oto przepis. Wykonałam go z połowy proporcji na mniejszej blaszce. Ciasto jest bardzo smaczne i mimo tylu słodkich dodatków nie jest przesłodzone. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam to ilość galaretki. W oryginalnym przepisie są 2, ale te 2 to są tak w sam raz właśnie na małą blaszkę, a na dużą dałabym przynajmniej 3. Przepis jest podany na formę o wymiarach 25x35 lub 25x40. Polecam;)
Składniki na biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(można mikserem na wolnych obrotach). Formę wyłożyć papierem do pieczenia razem z bokami. Wyłożyć ciasto i piec 20-30 minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 160-170 stopni C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić
Składniki na masę kremową z Prince Polo:
Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę i nadal miksować. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać. Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ponadto:
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego;)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej(z czego ująć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(można mikserem na wolnych obrotach). Formę wyłożyć papierem do pieczenia razem z bokami. Wyłożyć ciasto i piec 20-30 minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 160-170 stopni C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić
Składniki na masę kremową z Prince Polo:
- 1 litr śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50g, pokruszone (im większe okruszki tym lepiej chrupią w masie)
- 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
- puszka brzoskwiń w syropie (410g)
Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę i nadal miksować. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać. Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ponadto:
- 2 galaretki brzoskwiniowe (użyłam pomarańczowych)
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz