niedziela, 6 marca 2011

Ciasto z Prince Polo

Te sławne wafelki zawsze kojarzyły mi się z bezpośrednią konsumpcją, ale wszystko do czasu. Na stronie Moje wypieki znalazłam ten oto przepis. Wykonałam go z połowy proporcji na mniejszej blaszce. Ciasto jest bardzo smaczne i mimo tylu słodkich dodatków nie jest przesłodzone. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam to ilość galaretki. W oryginalnym przepisie są 2, ale te 2 to są tak w sam raz właśnie na małą blaszkę, a na dużą dałabym przynajmniej 3. Przepis jest podany na formę o wymiarach 25x35 lub 25x40. Polecam;)

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej(z czego ująć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(można mikserem na wolnych obrotach). Formę wyłożyć papierem do pieczenia razem z bokami. Wyłożyć ciasto i piec 20-30 minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 160-170 stopni C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić

Składniki na masę kremową z Prince Polo:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50g, pokruszone (im większe okruszki tym lepiej chrupią w masie)
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
  • puszka brzoskwiń w syropie (410g)

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę i nadal miksować. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać. Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Ponadto:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (użyłam pomarańczowych) 
  Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4. Lekko tężejące wylać na stężoną już masę kremową. Wstawić do lodówki do całkowitego ich stężenia.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego;)



Brak komentarzy: