wtorek, 15 marca 2011

Wieniec morelowy

Przepis na to ciasto znalazłam w książeczce "Czekolada". A zrobiłam je tylko dlatego, że bardzo podobało mi się zdjęcie tego wypieku;) Ciasto jest smaczne i wilgotne. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystygnięciu. Polecam.

Składniki:
  • 6 łyżek posiekanego masła + 25g stopionego masła
  • 450g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia(dałam tylko 2)
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 150g pokrojonych suszonych moreli
  • 100g groszków z czekolady deserowej
  • 1-2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
  • 25g stopionej czekolady deserowej

Posmarować cienko tłuszczem  okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25cm i wyłożyć pergaminem. Rozetrzeć masło z mąką, aby przypominało drobne zacierki. Dodać cukier, jajka, mleko i proszek do pieczenia, wyrobić na gładką masę. Rozwałkować ciasto, na stolnicy wysypanej mąką, na kwadratowy placek o boku 35cm. Stopione masło rozprowadzić pędzelkiem na całym cieście. Wymieszać morele z groszkami czekoladowymi i rozłożyć je równomiernie  na cieście, pozostawiając 2,5cm pasek przy brzegach. Zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na 2,5cm plastry. Ułożyć plastry w formie tak, by lekko na siebie zachodziły. Posmarować wierzch mlekiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Zostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia, a potem wyciągnąć z formy i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Polać roztopioną czekoladą.


Smacznego;)

Brak komentarzy: