Przepis na to ciasto znalazłam w książeczce "Czekolada". A zrobiłam je tylko dlatego, że bardzo podobało mi się zdjęcie tego wypieku;) Ciasto jest smaczne i wilgotne. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystygnięciu. Polecam.
Składniki:
Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25cm i wyłożyć pergaminem. Rozetrzeć masło z mąką, aby przypominało drobne zacierki. Dodać cukier, jajka, mleko i proszek do pieczenia, wyrobić na gładką masę. Rozwałkować ciasto, na stolnicy wysypanej mąką, na kwadratowy placek o boku 35cm. Stopione masło rozprowadzić pędzelkiem na całym cieście. Wymieszać morele z groszkami czekoladowymi i rozłożyć je równomiernie na cieście, pozostawiając 2,5cm pasek przy brzegach. Zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na 2,5cm plastry. Ułożyć plastry w formie tak, by lekko na siebie zachodziły. Posmarować wierzch mlekiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Zostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia, a potem wyciągnąć z formy i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Polać roztopioną czekoladą.
Smacznego;)
Składniki:
- 6 łyżek posiekanego masła + 25g stopionego masła
- 450g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia(dałam tylko 2)
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 150g pokrojonych suszonych moreli
- 100g groszków z czekolady deserowej
- 1-2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
- 25g stopionej czekolady deserowej
Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25cm i wyłożyć pergaminem. Rozetrzeć masło z mąką, aby przypominało drobne zacierki. Dodać cukier, jajka, mleko i proszek do pieczenia, wyrobić na gładką masę. Rozwałkować ciasto, na stolnicy wysypanej mąką, na kwadratowy placek o boku 35cm. Stopione masło rozprowadzić pędzelkiem na całym cieście. Wymieszać morele z groszkami czekoladowymi i rozłożyć je równomiernie na cieście, pozostawiając 2,5cm pasek przy brzegach. Zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na 2,5cm plastry. Ułożyć plastry w formie tak, by lekko na siebie zachodziły. Posmarować wierzch mlekiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Zostawić w formie na 15 minut do ostygnięcia, a potem wyciągnąć z formy i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Polać roztopioną czekoladą.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz