poniedziałek, 14 marca 2011

Klopsiki

Przepyszne klopsy, które robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzą rewelacyjnie. Zadowolą zarówno mięsożerców, jak i tych co wolą coś lżejszego. A do tego ten sos;) Przepis pochodzi ze strony mniammniam.

Składniki na klopsy:
  • 80 dag mięsa mielonego(takie jak lubicie)
  • 1 kg kapusty słodkiej(1/2 głowy)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki kaszki manny
  • sól, pieprz

Kapustę zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formować klopsy, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć kotlety na talerz i przygotować sos.

Składniki na sos:
  • 2 litry wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 duży(2 małe) liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
Wszystko zagotować, wrzucić kotlety i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć kotlety i zagęścić sos mąką kub śmietaną.



Smacznego;)

Brak komentarzy: