wtorek, 30 sierpnia 2011

Surówka z tartej marchwi luksusowa



Oryginalny tytuł i przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" autorstwa pani Ewy Aszkiewicz. I od razu Wam powiem, że nie wiem na czym polega jej luksusowość;) Surówka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, ale mogę być nieobiektywna, bo dla mnie każde połączenie marchewki z ananasem jest pyszne;) W każdym razie bardzo polecam i zachęcam do jej spróbowania.


Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 6 krążków ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego( u mnie jogurt)
  • szczypta cukru pudru

Marchewki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce z małymi otworami. Odsączone plasterki ananasa kroimy w drobną kostkę, łączymy z utartą marchewką, zalewamy spienioną śmietaną lub jogurtem, a na koniec doprawiamy odrobiną cukru pudru. Gdyby surówka była zbyt ścisła, to należy dodać 1-2 łyżki soku z ananasa, ale moja wyszła taka w sam raz, więc dodatkowy sok nie był już potrzebny. Podajemy zaraz po przygotowaniu.





Smacznego;)


1 komentarz:

Unknown pisze...

Hmmm... Bardzo,bardzo... interesujące :)