środa, 6 kwietnia 2011

Kurczak w majeranku

Troszkę mnie nie było, ale już wracam z nowymi przepisami;) Dzisiaj filety z kurczaka przyrządzone w sposób niebanalny. Marynowanie ich sprawia, iż stają się kruche i mięciutkie. Danie jest z tych mało pracochłonnych, co stanowi jego dodatkową zaletę. Przepis pochodzi z Eksplozji smaku.


Składniki:
  • filet z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka vegety( u mnie pół łyżki, jak ktoś woli bardziej słone wtedy cała łyżka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku( u mnie przynajmniej dwie łyżki)

Piersi z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry. W miseczce rozmieszać jajka, dodać vegetę, zmiażdżony czosnek, mąkę i majeranek. Wymieszać. Do marynaty włożyć piersi kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zwykle przygotowuję je tak na dwie godziny przed smażeniem i to w zupełności wystarcza. Po wyjęciu smażyć tak jak zwykłe kotlety. Podawać np z ryżem i dowolną surówką.


Smacznego;)

Brak komentarzy: