Troszkę mnie nie było, ale już wracam z nowymi przepisami;) Dzisiaj filety z kurczaka przyrządzone w sposób niebanalny. Marynowanie ich sprawia, iż stają się kruche i mięciutkie. Danie jest z tych mało pracochłonnych, co stanowi jego dodatkową zaletę. Przepis pochodzi z Eksplozji smaku.
Składniki:
Piersi z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry. W miseczce rozmieszać jajka, dodać vegetę, zmiażdżony czosnek, mąkę i majeranek. Wymieszać. Do marynaty włożyć piersi kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zwykle przygotowuję je tak na dwie godziny przed smażeniem i to w zupełności wystarcza. Po wyjęciu smażyć tak jak zwykłe kotlety. Podawać np z ryżem i dowolną surówką.
Smacznego;)
Składniki:
- filet z kurczaka
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka vegety( u mnie pół łyżki, jak ktoś woli bardziej słone wtedy cała łyżka)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku( u mnie przynajmniej dwie łyżki)
Piersi z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry. W miseczce rozmieszać jajka, dodać vegetę, zmiażdżony czosnek, mąkę i majeranek. Wymieszać. Do marynaty włożyć piersi kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zwykle przygotowuję je tak na dwie godziny przed smażeniem i to w zupełności wystarcza. Po wyjęciu smażyć tak jak zwykłe kotlety. Podawać np z ryżem i dowolną surówką.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz