piątek, 29 kwietnia 2011

Sernik z pierniczkami


Witam po dłuższej przerwie. Wracam z nowymi przepisami dla wszystkich zainteresowanych;) Dzisiaj będzie jeszcze tak świątecznie, ponieważ pokażę Wam co było u mnie na wielkanocnym stole. Zacznę od tego sernika. Niby mieliśmy Wielkanoc, a tu tak Bożym Narodzeniem zapachniało;) Ten sernik jest przepyszny. I do tego te nadzienie. Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki na spód:

  • 190 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 60 g masła

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego( ja użyłam gotowca z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 2/3 łyżki kaszy mannej
  • 75 g miękkiego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • około 200-250 g pierniczków(u mnie w czekoladzie i z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym, ale tutaj zupełna dowolność)
  • aromat rumowy

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków i na wierzch resztę masy serowej. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować. U mnie trochę cukru pudru i płatki czekoladowe.



Smacznego;)

3 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

Ciekawy pomysł:)
A ja lubię serniki...

gianasisters pisze...

To teraz tylko piec;)a potem konsumować;) Naprawdę polecam.

Kasia pisze...

Wygląda super,a smakuje pewnie jeszcze lepiej!Dla takiego sernika warto zgrzeszyć ;)