Witam po dłuższej przerwie. Wracam z nowymi przepisami dla wszystkich zainteresowanych;) Dzisiaj będzie jeszcze tak świątecznie, ponieważ pokażę Wam co było u mnie na wielkanocnym stole. Zacznę od tego sernika. Niby mieliśmy Wielkanoc, a tu tak Bożym Narodzeniem zapachniało;) Ten sernik jest przepyszny. I do tego te nadzienie. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na spód:
- 190 g ciastek digestive w czekoladzie
- 60 g masła
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera twarogowego( ja użyłam gotowca z wiaderka)
- 4 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 150 g cukru
- 2/3 łyżki kaszy mannej
- 75 g miękkiego masła
- 16 g cukru waniliowego
- około 200-250 g pierniczków(u mnie w czekoladzie i z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym, ale tutaj zupełna dowolność)
- aromat rumowy
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków i na wierzch resztę masy serowej. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować. U mnie trochę cukru pudru i płatki czekoladowe.
Smacznego;)
3 komentarze:
Ciekawy pomysł:)
A ja lubię serniki...
To teraz tylko piec;)a potem konsumować;) Naprawdę polecam.
Wygląda super,a smakuje pewnie jeszcze lepiej!Dla takiego sernika warto zgrzeszyć ;)
Prześlij komentarz