Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej matki chrzestnej;) Ciasto zawsze wychodzi. Jest bardzo smaczne i co najważniejsze jest miękkie. U mnie w wersji klasycznej czyli z szynką, pieczarkami i mozzarellą. Jednakże dodatki to rzecz gustu i pizzę możemy serwować z czym tylko dusza zapragnie.
Składniki:
Mąkę przesiać do miski, dodać drobno rozkruszone drożdże, jajko, 3 łyżki oleju i sól. Dolewając powoli mleko wyrobić dokładnie ciasto. Powinno być gładkie i dość zwarte, ale nie twarde. Posmarować blaszkę tłuszczem i od razu rozciągać na nią ciasto( u mnie okrągła blaszka o średnicy 30 cm). Całą powierzchnię ciasta posmarować pozostałą łyżką oleju i koncentratem pomidorowym. Na to wykładamy ser, przesmażone pieczarki, szynkę, znowu pieczarki i wszystko przykrywamy serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(180-200 stopni C) i pieczemy około 20 minut. Pizzę serwujemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, chociaż na zimno też ma swój urok;)
Smacznego;)
Składniki:
- 30 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- koncentrat pomidorowy
Mąkę przesiać do miski, dodać drobno rozkruszone drożdże, jajko, 3 łyżki oleju i sól. Dolewając powoli mleko wyrobić dokładnie ciasto. Powinno być gładkie i dość zwarte, ale nie twarde. Posmarować blaszkę tłuszczem i od razu rozciągać na nią ciasto( u mnie okrągła blaszka o średnicy 30 cm). Całą powierzchnię ciasta posmarować pozostałą łyżką oleju i koncentratem pomidorowym. Na to wykładamy ser, przesmażone pieczarki, szynkę, znowu pieczarki i wszystko przykrywamy serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(180-200 stopni C) i pieczemy około 20 minut. Pizzę serwujemy zaraz po wyjęciu z piekarnika, chociaż na zimno też ma swój urok;)
Smacznego;)
3 komentarze:
Ciasto wg przepisu mamy? No to musi być na pewno pyszne! :D Mmm smakowicie wygląda... :)))
Potwierdzam, pyszności :) Czekamy na kolejne przepisy z magicznego zeszytu :)
Cieszę się,że smakowało;)
Prześlij komentarz