niedziela, 6 lutego 2011

Rulony z kuskusem


Taka udziwniona nazwa, a to są zwykłe naleśniki;) A może jednak niezwykłe;) Przepis pochodzi z gazetki "Lubię gotować" wydawanego przez "Poradnik domowy". Te naleśniki bardzo nam smakowały, a z tej książeczki na pewno skorzystam jeszcze nie raz. Dodatek kiełków sprawił, że były takie pikantniejsze w smaku, ale nie ostre. A w dodatku jest to danie proste, szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu, co w dzisiejszych zabieganych czasach jest po prostu bezcenne.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 i 1/3 szklanki płynu( mleko lub pół na pół mleko i woda)
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Wymieszać składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z podanych proporcji wyszło mi 20 naleśników, ale to tylko zależy od tego, jak grube naleśniki usmażymy. Usmażone naleśniki odłożyć w ciepłe miejsce. Ciasto można również zrobić według swojego przepisu.

Nadzienie:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50g rodzynek(pominęłam)
  • 1/3 szklanki kiełków rzodkiewki(dałam pół szklanki)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki miodu
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Namoczone wcześniej rodzynki osączyć i osuszyć. Kaszę wymieszać z oliwą, rodzynkami i kiełkami rzodkiewki. Dodać miód i przyprawę. Wymieszać. Nałożyć farsz na naleśniki i zwinąć je w rulony.


Życzę smacznego;)))

Brak komentarzy: