Na ten sernik miałam ochotę już od dawna, ale jakoś nie po drodze nam było. W końcu się zebrałam i oto jest. Wyszedł przepyszny, taki wilgotny i śmietankowy. Przepis wypatrzyłam u Liski, a potem zrobiła go również Majanka. Moja wersja różni się od oryginału. Ja zwiększyłam ilość sera do kilograma i użyłam tylko samego twarogu, a czekoladę białą zastąpiłam deserową. Nie zmienia to faktu,że sernik jest naprawdę rewelacyjny i godny polecenia.
Spód:
W tym czasie przygotować masę serową:
Po całkowitym ostudzeniu przygotować wierzch:
Smacznego;)
Spód:
- 200g cukierków śliwka w czekoladzie(najlepsze to Nałęczowskie)
- 100g masła
- 100g brązowego cukru
- 100g mąki + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
W tym czasie przygotować masę serową:
- 200g serka waniliowego
- 600g trzykrotnie mielonego twarogu(u mnie tylko twaróg w ilości 1 kg)
- 250g cukru pudru(dałam trochę więcej)
- 4 jajka(u mnie 5)
Po całkowitym ostudzeniu przygotować wierzch:
- 200g białej czekolady(u mnie deserowa)
- 5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%(u mnie 30%)
- 100 - 150g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych(u mnie wszystkie cukierki poszły na spód)
Smacznego;)
1 komentarz:
Był pyszniutki;)
Prześlij komentarz