wtorek, 22 lutego 2011

Placki ziemniaczane

Nie znam osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Ja za nimi przepadam, ale już trochę mniej za tarciem ziemniaków na ten przysmak. Dzisiaj się poświęciłam;) i tak oto są smaczne, chrupiące, po prostu niebo w gębie. U mnie podane z cukrem, choć to podobno profanacja, ale serwować można z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki(lub więcej, jeśli ziemniaki zawierają więcej wody)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Zebrać nadmiar płynu(tą czynność trzeba będzie jeszcze kilka razy powtarzać). Dodać posiekaną cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złocistobrązowy kolor. Podawać od razu póki są gorące.

Smacznego;)

Brak komentarzy: