Nie znam osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Ja za nimi przepadam, ale już trochę mniej za tarciem ziemniaków na ten przysmak. Dzisiaj się poświęciłam;) i tak oto są smaczne, chrupiące, po prostu niebo w gębie. U mnie podane z cukrem, choć to podobno profanacja, ale serwować można z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.
Składniki:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Zebrać nadmiar płynu(tą czynność trzeba będzie jeszcze kilka razy powtarzać). Dodać posiekaną cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złocistobrązowy kolor. Podawać od razu póki są gorące.
Smacznego;)
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki(lub więcej, jeśli ziemniaki zawierają więcej wody)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Zebrać nadmiar płynu(tą czynność trzeba będzie jeszcze kilka razy powtarzać). Dodać posiekaną cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złocistobrązowy kolor. Podawać od razu póki są gorące.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz