Moim debiutem pierogowym były pierogi leniwe. I żeby być tak do końca szczerym, to są to na razie jedyne pierogi jakie zrobiłam;) Robiłam je już kilkakrotnie, a bazowałam na przepisie znalezionym na MniamMniam. Jednak przepis, który podaję to już efekt końcowy moich eksperymentów;) Pierogi wychodzą bardzo serowe i bardzo smaczne. A posypane cukrem to już niebo w gębie;) Z podanych składników wychodzą 2 bardzo duże porcje albo 3 średnie. Polecam;)
Składniki:
- 80 dag sera białego(zawsze używam twarogu)
- 2-3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę, ale jak nam się nie chce, to wystarczy ugnieść praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, by zagniecione ciasto było elastyczne, ale nie twarde. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałeczek, który następnie spłaszczamy i nożem po skosie kroimy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek, a wyciągamy chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy od razu na stół posypane cukrem.
W trakcie przygotowań:
2 komentarze:
U mnie wyszłaby jedna porcja :))
Dawno nie robiłam leniwych, dzięki za przypomnienie.
Nie powiem, wygladaja smakowicie :)
To teraz czekam na szare kluski z okrasą :)
Prześlij komentarz