Kilka dni temu dotarła do mnie przesyłka, a w niej następna książka do kolekcji kucharskiej;) Książka nosi tytuł "Kuchnia rosyjska" i została napisana przez Innę Łukasik i Agnieszkę Sado. Objętościowo jest ogromna, bo ma aż 872 strony, ale ma jeden minus - fotografii w niej tyle co na lekarstwo. Jestem wzrokowcem i jem oczami. Poza tym lubię wiedzieć czego się spodziewać, a przy tej lekturze trzeba się zdać na własną intuicję, co nie znaczy, że nic nam nie wyjdzie;) Postanowiłam od razu coś wypróbować, a że w zamrażarce zalegały mi filety rybne, padło na tę zapiekankę. Przepis mało skomplikowany, szybki, a efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Nie wiedziałam przecież czego się spodziewać. W rezultacie wyszła pyszna rybka pod pierzynką a'la omlet;) Gorąco Wam polecam;)
Składniki:
- 600 g filetów rybnych świeżych lub mrożonych(u mnie mrożony mintaj, musimy tylko pamiętać, by mrożonej ryby wagowo było trochę więcej, bo po odmrożeniu traci ona znacznie na wadze)
- 8 jajek
- 2 szklanki mleka
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól
- 1 pęczek szczypiorku
Filety świeże umyć, a odmrożone osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posolić je, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone przełożyć do naczynia do zapiekania. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić i zalać rybę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zaraz serwujemy na stół.
Smacznego;)
2 komentarze:
Coś zdecydowanie dla mnie! :)
Ciekawy przepis! Trzeba przy najblizszej okazji wypróbować :)
Prześlij komentarz