sobota, 7 stycznia 2012

Makowiec zawijany



Dzisiaj czas na pokazanie Wam mojego makowca albo raczej makowców, bo z podanego przepisu wychodzą aż trzy strucle;) Makowiec długo zachowuje świeżość, ciasto jest kruche, a całości dopełnia duża ilość nadzienia. Przepis jest już sprawdzony przeze mnie po raz drugi i naprawdę jest godny polecenia. I mimo, że to ciasto drożdżowe to jest naprawdę łatwe w wykonaniu. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki

Składniki na ciasto drożdżowe(3 strucle):

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i ochłodzonego
  • 6 żółtek(białka zostawić, będą później potrzebne do masy makowej)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub wódki lub rumu
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego(16 g)
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki(oprócz masła) i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas trwania tego procesu jest zróżnicowany. U mnie leżakowało niedaleko kaloryfera około 2 godzin.

Składniki na masę makową:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu(można dać więcej, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa(według upodobania)
Mak zaparzyć 500 ml wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia, a potem dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki, a na końcu delikatnie wymieszać z ubitym  na sztywno białkiem, które pozostały nam z ciasta.
Podaję przepis na masę makową, ale ja sama z niej nie korzystałam;) Nigdy nie dysponuję aż takim nadmiarem czasu, więc korzystam z gotowej masy z puszki(zawsze jest to firma Bakalland). Na trzy strucle idą 2 puszki, do których dodaję tylko ubite cztery białka(po dwa na puszkę).

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokątny placek(im cieńszy tym smaczniejszy). Na placki nakładamy warstwę masy makowej, pozostawiając 3 cm wolnego ciasta z każdej strony. Zwijamy makowce podkładając boki ciasta pod spód, a następnie każdy makowiec zawijamy w posmarowany olejem papier do pieczenia. Zwijamy dosyć ściśle, pozostawiając tylko około 5 mm luzu na wyrośnięcie ciasta, a boki papieru zostawiamy otwarte. Makowce kładziemy na dużą blachę, jeden obok drugiego, ale nie mogą się stykać, bo wtedy się nie dopieką w tym miejscu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 - 40 minut. Przestygnięte makowce polukrować i dowolnie ozdobić.





Smacznego;)







1 komentarz:

asieja pisze...

ta duża ilośc maku w śrdku jest strasznie zachęcająca.