Dzisiaj czas na pokazanie Wam mojego makowca albo raczej makowców, bo z podanego przepisu wychodzą aż trzy strucle;) Makowiec długo zachowuje świeżość, ciasto jest kruche, a całości dopełnia duża ilość nadzienia. Przepis jest już sprawdzony przeze mnie po raz drugi i naprawdę jest godny polecenia. I mimo, że to ciasto drożdżowe to jest naprawdę łatwe w wykonaniu. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Składniki na ciasto drożdżowe(3 strucle):
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i ochłodzonego
- 6 żółtek(białka zostawić, będą później potrzebne do masy makowej)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu lub wódki lub rumu
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego(16 g)
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu(można dać więcej, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa(według upodobania)
Podaję przepis na masę makową, ale ja sama z niej nie korzystałam;) Nigdy nie dysponuję aż takim nadmiarem czasu, więc korzystam z gotowej masy z puszki(zawsze jest to firma Bakalland). Na trzy strucle idą 2 puszki, do których dodaję tylko ubite cztery białka(po dwa na puszkę).
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokątny placek(im cieńszy tym smaczniejszy). Na placki nakładamy warstwę masy makowej, pozostawiając 3 cm wolnego ciasta z każdej strony. Zwijamy makowce podkładając boki ciasta pod spód, a następnie każdy makowiec zawijamy w posmarowany olejem papier do pieczenia. Zwijamy dosyć ściśle, pozostawiając tylko około 5 mm luzu na wyrośnięcie ciasta, a boki papieru zostawiamy otwarte. Makowce kładziemy na dużą blachę, jeden obok drugiego, ale nie mogą się stykać, bo wtedy się nie dopieką w tym miejscu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 - 40 minut. Przestygnięte makowce polukrować i dowolnie ozdobić.
Smacznego;)
1 komentarz:
ta duża ilośc maku w śrdku jest strasznie zachęcająca.
Prześlij komentarz