wtorek, 10 maja 2011

Roladki drobiowe z jabłkami i żurawiną



Dzisiaj przepis na szybki, smaczny, a do tego jaki elegancki posiłek. Połączenie mięsa drobiowego z owocami to naprawdę zgrany duet. Całość dopełnia przepyszny sos. Przepis pochodzi z Eksplozji smaku.


Składniki:
  • 1 filet z  kurczaka(na 1 osobę)
  • 1 jabłko 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml białego wina wytrawnego(pominęłam)
  • 100 ml soku jabłkowego(podwoiłam-zamiast wina)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki

Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Oczyszczone filety przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić i posolić. Na każdej tak przygotowanej porcji mięsa położyć łyżkę nadzienia i zwinąć mięso w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Kłaść roladki na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z każdej strony na rumiano. Pod koniec smażenia dodać wino, sok jabłkowy, bulion i chwilę gotować. Zagęścić sos mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Doprawić do smaku i podawać.




Smacznego;)

Brak komentarzy: