Dzisiaj przepis na szybki, smaczny, a do tego jaki elegancki posiłek. Połączenie mięsa drobiowego z owocami to naprawdę zgrany duet. Całość dopełnia przepyszny sos. Przepis pochodzi z Eksplozji smaku.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka(na 1 osobę)
- 1 jabłko
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 150 ml białego wina wytrawnego(pominęłam)
- 100 ml soku jabłkowego(podwoiłam-zamiast wina)
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Oczyszczone filety przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić i posolić. Na każdej tak przygotowanej porcji mięsa położyć łyżkę nadzienia i zwinąć mięso w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Kłaść roladki na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z każdej strony na rumiano. Pod koniec smażenia dodać wino, sok jabłkowy, bulion i chwilę gotować. Zagęścić sos mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Doprawić do smaku i podawać.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz