wtorek, 18 stycznia 2011

Zapiekanka "a la gołąbki"

Moim pierwszym wpisem będzie właśnie ta zapiekanka. Przepis zaczerpnęłam z blogu Eksplozja smaku , ale ze względu na moją drugą połówkę dałam tylko jedną paprykę;) Zapiekanka bardzo nam smakowała i faktycznie można ją przyrównać do gołąbków,takich bez zawijania.Robi się ją bardzo szybko i nawet początkującym nie powinna sprawić problemów.

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1/2 główki kapusty
  • 50 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • sól,pieprz,słodka papryka
Ryż ugotować. Pokrojoną kapustę blanszować 5-10 minut. Ja to zrobiłam w tej samej wodzie,w której gotowałam ryż. Potem kapustę należy odcedzić i odstawić. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i chwilkę przesmażyć, a potem dołożyć mięso i smażyć jeszcze około 5 minut. Zdjąć patelnię z palnika,wsypać ryż i kapustę,wymieszać i doprawić. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Brak komentarzy: