poniedziałek, 14 listopada 2011

Risotto alla milanese




W ostatnim czasie wzięło mnie na włoskie wspominki, czego efektem jest to przepyszne risotto. Idealnie kremowe i na przekór panującej aurze w tak słonecznym kolorze. Danie jest sycące i nie ukrywam trochę kaloryczne, ale naprawdę warte wykonania;) Przepis znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata wydanym przez "Gazetę Wyborczą".


Składniki:
  • 40 dag ryżu arborio
  • 10 dag parmezanu
  • 1 cebula
  • 2,5 l bulionu
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta nitek szafranu

Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła, a jak się roztopi wsypać ryż. Ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, aż ryż będzie szklisty. Następnie wlać trochę bulionu i gotować, aż ziarno wchłonie płyn. Musimy pamiętać by przez cały czas delikatnie mieszać, aby danie nam się przypaliło. W odrobinie bulionu rozetrzeć nitki szafranu i dodać do ryżu wraz z następną porcją rosołu. Gotujemy całość przez około 30 minut, stopniowo dolewając bulion i mieszając. Gdy risotto będzie już gęste i kleiste(ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany) zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy resztę masła, starty parmezan, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i podawać na stół.







Smacznego;)

Brak komentarzy: