Dzisiejszy wpis jest moją osobistą wariacją, ale podejrzewam, że jeśli chodzi o paprykę, to ile ludzi, tyle przepisów. W każdym razie moja papryka była baaaardzo nadziana i baaardzo dobra. Takie nadziane warzywo jest smaczną odskocznią w codziennym jadłospisie. W dodatku jego przygotowanie nie jest skomplikowane i pracochłonne. Jedynie późniejsze oczekiwanie przed piekarnikiem grozi nam ślinotokiem;)
Składniki:
- 6 sztuk papryki średniego rozmiaru(kolor dowolny)
- 1/2 kg mięsa mielonego(u mnie z indyka)
- 1 duża czerwona cebula
- 6 dużych pieczarek
- 5 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
- 1 woreczek ryżu
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 3 łyżeczki oliwy z pomidorów
- sól, pieprz
- 1/2 l bulionu(może być z kostki, choć to podobno profanacja;))
Ryż i kaszę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15-20 minut. Potem odcedzamy i studzimy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Nie trwa to długo, gdyż to stygnięcie nie musi osiągnąć poziomu "zimne", a my w międzyczasie możemy przygotować resztę składników. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C(ja piekłam na funkcji termoobieg). Z papryk odcinamy kapelusze, ale ich nie wyrzucamy, wycinamy środki z nasionami i odstawiamy je na bok. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone suszone pomidory, cebulkę z pieczarkami, a na samym końcu dokładamy ryż z kaszą(ilość wsadu zależy od naszych indywidualnych preferencji). Doprawiamy oliwą z pomidorów, solą i pieprzem. Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy je odciętymi kapeluszami i kładziemy na blachę. Wlewamy na spód bulion i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut.
Smacznego;)
3 komentarze:
uwielbiam nadziane papryki :) bardzo smaczna ta wersja :)
Wygląda pysznie, a smakowało wybornie! - delicious :)
Pyszności:) wygląda rewelacyjnie a jeszcze lepiej smakuje :)))
Prześlij komentarz