poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Placuszki "serniczki"


Mam nadzieję ,że się za mną stęskniliście;) Dzisiaj przepis na wykorzystanie resztek twarogu, bo przecież nic nie może w przyrodzie się marnować;) Przepis pochodzi z blogu White Plate. Placuszki są szybkie w przygotowaniu i bardzo, ale to bardzo smaczne.

Składniki:
  • 250 g sera twarogowego mielonego(może być z wiaderka)
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej(pominęłam)
  • 50 g mąki(w razie potrzeby dodać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki krótko zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju roślinnego. Łyżką nakładać porcje masy i smażyć na bardzo małym ogniu, bo jeśli ogień będzie za duży to placki spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Smażyć na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z czym kto lubi;) u mnie z musem truskawkowym.



Smacznego;)


3 komentarze:

slyvvia pisze...

Takie serniczkowe placuszki są doskonałe i świetnie się prezentują :) Pyszności.

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Robiłam kiedyś podobne, ale nie były tak ładne jak Twoje! :-)

gianasisters pisze...

dziękuję i życzę Ci samych kulinarnych sukcesów;)