Szukałam pomysłu na żeberka i znalazłam;) w gazetce "Prześlij przepis". Pyszne danie obiadowe, chociaż ma jedną wadę, mianowicie trzeba na nie poczekać 1,5 godziny, ale zapewniam Was, że naprawdę warto. Przepis podaję z moimi zmianami, a jak ktoś nie lubi żeberek może je zastąpić np.udkami z kurczaka
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
- 1/2 kg pieczarek
- ulubione przyprawy, vegeta
- dowolny tłuszcz do smażenia
Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Posypać przyprawami i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki, posypać vegetą i usmażyć. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki z cebulą, a na koniec posypać startą na tarce marchewką.
Składniki na polewę:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Składniki polewy zagotowujemy i zalewamy nią żeberka z warzywami. Przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Serwujemy z ryżem.
Smacznego;)
1 komentarz:
Aż mi ślinka pociekła, rewelacja :)))
Prześlij komentarz