czwartek, 20 października 2011

Faszerowana papryka



Dzisiejszy wpis jest moją osobistą wariacją, ale podejrzewam, że jeśli chodzi o paprykę, to ile ludzi, tyle przepisów. W każdym razie moja papryka była baaaardzo nadziana i baaardzo dobra. Takie nadziane warzywo jest smaczną odskocznią w codziennym jadłospisie. W dodatku jego przygotowanie nie jest skomplikowane i pracochłonne. Jedynie późniejsze oczekiwanie przed piekarnikiem grozi nam ślinotokiem;)


Składniki:

  • 6 sztuk papryki średniego rozmiaru(kolor dowolny)
  • 1/2 kg mięsa mielonego(u mnie z indyka)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 5 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżeczki oliwy z pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1/2 l bulionu(może być z kostki, choć to podobno profanacja;))

Ryż i kaszę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15-20 minut. Potem odcedzamy i studzimy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Nie trwa to długo, gdyż to stygnięcie nie musi osiągnąć poziomu "zimne", a my w międzyczasie możemy przygotować resztę składników. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C(ja piekłam na funkcji termoobieg). Z papryk odcinamy kapelusze, ale ich nie wyrzucamy, wycinamy środki z nasionami i odstawiamy je na bok. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone suszone pomidory, cebulkę z pieczarkami, a na samym końcu dokładamy ryż z kaszą(ilość wsadu zależy od naszych indywidualnych preferencji). Doprawiamy oliwą z pomidorów, solą i pieprzem. Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy je odciętymi kapeluszami i kładziemy na blachę. Wlewamy na spód bulion i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut.





Smacznego;)

3 komentarze:

magda k. pisze...

uwielbiam nadziane papryki :) bardzo smaczna ta wersja :)

Anonimowy pisze...

Wygląda pysznie, a smakowało wybornie! - delicious :)

Anonimowy pisze...

Pyszności:) wygląda rewelacyjnie a jeszcze lepiej smakuje :)))